1166 poze   90332 vizite
Albume
A - ASOCIATIA JUDETEANA COLUMBOFILA GALATIB - AVIZIER - Anunturi   EXPO EUROPEANA METZ 2015C - Sectiunea crescatorilor de iepuri   Conceptul de rasa pura   Considerente despre tatuaj   Cresterea iepurilor - o pasiune   Criterii de apreciere a iepurilor   Pregatirea iepurilor ptr expozitieD - MEMBRI ACTIVI sectiunea IEPURI AJColumbofila Galati   01 - Marcel Balan   02 - Stefan Eftimie   03 - Valentin Filip   04 - Sandor Brugger   05 - Marian PirvuE - FORMULARE DE EVIDENTA pentru IEPURII DE RASA   l - Certificatele de origine   l - Fisa de monta   l - Fisa observatii femela   l - Fisa observatii mascul   l - Registrul genealogicF - INFORMATII DIVERSE   Crescatorii cunicole - modele   Diverse accesorii   Linkuri si adrese utile   Literatura de specialitate   Propunere pentru sigla club   Rabbit ArtG - EXPOZITII ORGANIZATE DE AJ COLUMBOFILA GALATI   Cupa Dunarii Galati feb 2010 - ed I   Cupa Dunarii Galati nov 2010 ed IIH - EXPOZITII si AD GENERALE LA CARE AU PARTICIPAT MEMBRII AJC GALATI   Ad generala alegeri Lugoj 2015      Sedinta alegeri sectia iepuri   Ad Generala Uniune Galati 2011      Sedinta sectiunea iepuri   Ad generala Uniune Sibiu 2011      Sedinta sectia iepuri   Europashau Leipzig 2012   Expo Fauna Bucuresti 2013   Expozitia Constanța 2020   Expozitia europeana Leipzig 2012   Expozitia Europeana Metz 2015   Expoziția Luduș 2014   Expoziția Națională Băicoi 2017   Expozitia Nationala Cluj 2013   Expozitia Nationala Galati 2011   Expozitia nationala Suceava 2014   Expozitia zonala Iasi 2014I - PREGATIRE ARBITRI IEPURI   Reuniune Brasov 2011   Reuniune Moeciu de Jos 2016   Reuniune Onești 2013   Reuniune Râșnov 2017J - STANDARDE RASE de IEPURI   a 1 - RASE URIASE      1 Urias gri si alte culoriK - CRESCATORI DIN TARA   Billius Mircea - Suceava   Dumitru Logigan - Iasi

membru din 22 februarie 2011

Conceptul de rasa pura

-------------
Vă propunem un dialog pe teme de împerecheri, scheme genetice aplicate și observații despre criterii de apreciere....


Material realizat de Marcel Balan .
Conceptul de rasă pură implică conceptul de conservare a caracterelor - dorim o anumită talie, o greutate optimă, o anumită formă a corpului, dorim o anumită poziție, o anumită lungime la urechi, dorim o anumită conformație a capului și urechilor și nu în cele din urmă dorim o anumită culoare care să fie strălucitoare, uniformă, fără defecte ușoare sau grave.
Pentru a obține aceste deziderate noi crescătorii trebuie să respectăm anumite reguli de împerechere a exponenților ce fac parte din aceeași rasă .
Se cunoaște că pentru berbeci uriași sunt evidențiate la nivelul standardului european două rase distincte : Berbecii uriași și berbecii uriași cu desen (sau cu mantie) sau cum mai spun crescătorii, berbecii mantulați. De fapt ar fi o rasă, dar comisia de standardizare europeană lucrează cu standardele raselor,așa a stabilit, iar dacă sunt cel puțin 3 criterii diferite se consideră o rasă diferită. Distincția este că berbecii cu desen au culoarea albă și mantia pe culoarea specifică desenului - evident și criteriile de apreciere sunt diferite; la berbecii uriași unicolori se apreciază capul și urechile separat, iar la berbecii cu manta deoarece apare desenul care se apreciază separat, capul și urechile se apreciază la un singur criteriu împreună.
Dar tema discuției este despre cum ar trebui să se facă împerecherile la aceste rase pentru a obține în descendență produși care să se încadreze în standard.
Normal pentru obținerea unor caractere omogene, ar trebui ca toți crescătorii să împerecheze iepuri care fenotipic sunt asemănători.
Ce se înțelege prin acest lucru ? Că părinții trebuie să fie de vârste apropiate, să aibă o dezvoltare corporală suficient de bună care se încadrează în standard, greutatea, forma corpului și tipul, părul, capul urechile și culoarea să fie asemănătoare. Se recomandă ca aceste criterii după care se face selecția să fie îndeplinite, tocmai ca produșii obținuți să transmită mai departe aceleași caractere ale rasei.
Am aici o observație: dacă cel mai adesea crescătorii împerechează ceea ce este foarte bun cu ceea ce este foarte bun, în privința culorii acest lucru nu este respectat .
Conceptul de rasă pură implică conceptul de conservare a caracterelor - vrem o anumită talie, o anumită formă a corpului, vrem o anumită poziție, o anumită lungime la urechi, vrem o anumită conformație a capului și urechilor și nu în cele din urmă dorim o anumită culoare care să fie strălucitoare, uniformă, fără defecte ușoare sau grave.
Pentru culoare sunt mai multe criterii de arbitraj din cele 7 de pe foaia de arbitraj, în funcție de rasă, care este la fel de important ca oricare dintre celelalte criterii, și care sunt cotate cu 15 puncte.
Ce apreciem din punct de vedere al culorii ?
Apreciem la culoare : intensitatea culorii, uniformizarea culorii, culoarea de acoperire, intermediară și de bază, strălucirea, omogenitatea ( adică inexistența de fire albe sau nuanțe de alte culori, inexistența de pete de altă culoare.
Iată deci că aceste criterii ne pot oferi foarte multe informații, dar adesea crescătorii sunt depunctați la acestea. Oare de ce?
Trebuie să spunem că unele defecte ușoare sau chiar grave cu privire la criteriul culoare se datorează faptului că împerecherile nu respectă regulile de păstrare a culorilor și conservare a acestora prin împerechere. Împerecherile trebuie să se facă în marea majoritate a cazurilor pe aceeași varietate de culoare: adică agouti cu agouti, galben cu galben, albastru cu albastru, galben de turingia cu galben de turingia și așa mai departe.
Gândiți-vă puțin ce se poate întâmpla dacă amestecăm culorile între ele !? Depinde și ce culori sunt amestecate, pentru că unele culori prin combinare au reguli stricte de segregare. Dacă acestea sunt curate, vor rezulta din împerechere aceeași culoare, iar dacă culorile sunt amestecate și nu sunt curate fiind obținute prin amestec, atunci va rezulta un cuib multicolor, practic produșii vor avea un genotip de gene de culoare amestecate.
Ceea ce trebuie subliniat, este că prin amestecul culorilor, adică împerecherea între părinți de culori diferite, riscăm să obținem exemplare care din punct de vedere al culorii nu vor avea o culoare omogenă pe toată suprafața corpului, pot apare nuanțe mai slabe ca intensitate la culoarea de acoperire sau de bază, deci culori șterse, desenul nu va mai fi la fel de evident sau intens, vor putea apărea nuanțe distorsionate de culori care nu pot fi încadrate într-un anumit standard de culoare.
Culorile deja au fost foarte bine evidențiate în standarde și nu trebuie să obținem noi înșine alte culori, dar tentația de a experimenta este foarte mare la unii crescători începători sau mai puțin informați, datorită varietăților de culoare obținute și diversității coloristice, numai că fenotipic unele din aceste nuanțe nu pot fi încadrate în standard la culoarea respectivă.
De aceea crescătorii care nu cresc rasa berbec în rasă curată (sau oricare altă rasă), adică pe varietatea de culoare curată, vor avea mai puține șanse și posibilități să obțină exemplare de calitate conform standardului.
Fără cunoștințe solide de segregare a culorilor împerecherile între culori diferite nu sunt recomandate, și mai ales între exemplare care au ambii părinți diferiți ca și culori.
Dacă vrem să creștem iepuri în rasă pură, nu putem să abandonăm conceptul de rasă pură și să experimentăm, sub acoperișul afirmației că sunt aceeași rasă și să zicem că avem varietăți diferite de culoare fiindcă culorile vor fi amestecate, nu vor mai fi curate. Nu putem abandona calitatea genetică și fenotipică de dragul diversității coloristice, fiindcă atunci ne îndepărtăm de la scopul nostru acela de a crește iepuri de rasă pură. Conceptul implică creșterea și împerecherea între animale cu aceleași culori, pentru a obține conservarea calităților în cadrul criteriului culoare și nu numai.
Puritatea culorii contează foarte mult pentru punerea în evidență a intensității culorii, a strălucirii, a uniformizării, a existenței unei culori intense pe întreaga lungime a firului de păr de la culoarea de bază la cea acoperitoare.
Alte nuanțe, reflexe, desen șters, culoare ștearsă, culori amestecate, neomogenitate, neuniformizare, pete sau fire albe sunt de nedorit și reprezintă defecte ușoare sau grave în funcție de încadrarea în standard.
Totuși sunt posibile și unele compatibilități . Care ar fi acestea ? Compatibilitățile sunt pe aceeași varietate de culoare între berbecii unicolori și berbecii cu desen, pentru ameliorare am putea împerechea în cadrul aceleiași culori aceste două rase.
Împerecherile dintre varietățile de culoare care au și desen, cum ar fi turingia, sallander cu alte varietăți de culoare unicolore, sau între ele nu sunt recomandate fiindcă duc la obținerea unor nuanțe șterse ale desenului, și distorsiuni de culoare evidente sau diluție a culorii și desenului. Trebuie menționat că culoarea galben de turingia este o culoare de sine stătătoare, acel galben cărămiziu asociat cu desenul specific, care este standardizată. Am întâlnit pe internet anumite referiri la turingian pe albastru sau turingian pe havana, ceea nu este corect , culoarea turingia este acel galben de turingia, nu pot fi culori galben pe albastru sau galben pe havana, ele nefiind dealtfel standardizate, sunt nuanțe de gene amestecate.
Probabil evoluția și cercetările genetice vor duce și la apariția a noi desene, culori și rase, iar acesta e apanajul cercetătorilor în genetică, dar la momentul actual discutăm despre normele și regulile valabile la acest moment în domeniu.
Rămâne la aprecierea dvs. despre cum doriți să faceți împerecherile la aceste rase, în funcție de ceea ce vă doriți dvs., o calitate pe rasă curată a ceea ce însemnă o varietate de culoare pură, cu care să aveți rezultate în expoziții sau o diversitate coloristică într-adevăr încântătoare ochiului, dar mai puțin competitivă sau chiar necompetitivă expozițional și nici ca putere de transmitere a culorii pure.
Un iepure care are în ascendență 3-4 bunici de culori diferite, și părinții tot de culori diferite, va avea gene amestecate de culoare și un fenotip slab pe culoare, iar puterea de transmitere la urmași a culorii va fi slabă tocmai interacțiunii acestor gene din care unele au o dominanță mai pronunțată iar altele mai slabă.
Rasa pură se caracterizează printr-un genotip stabil inclusiv la culoare, dar mai ales fenotipul care este descris în standardul rasei pentru mai multe caractere trebuie să fie conform, inclusiv pentru culoare acest fenotip este foarte bine definit - iar caracteristica principală trebuie să fie puterea de transmitere a caracterelor rasei pure la urmași, adică inclusiv a culorii respective. Cuibul obținut la rasa pură trebuie să aibă produși omogeni și de aceeași culoare întotdeauna.


....
pestrit havana
pestrit havana
berbec sallander femela
berbec sallander femela
uriaș albastru
uriaș albastru
schema
schema
schema pestrit
schema pestrit

Comentarii album • 16
grozarazvan 27 ianuarie 2016  
Daca denumirea de sallander pe havana este improprie,va rog sa ma luminati si pe mine,sa-mi spuneti denumirea proprie,nu de alta,dar o sa rada lumea de mine ca nu stiu nici macar sa numesc culorile ce le am in curte...
Raportează
MarcelBalan 27 ianuarie 2016  
La sallander nu este standardizată o altă culoare - standardul nu pomenește decât culoarea cafelei cu lapte, culoare acoperitoare și culoarea albă culoare intermediară și de bază. Ca să te luminezi, ceea ce ai tu nu se poate încadra în standardul raselor de iepuri !
Raportează
grozarazvan 27 ianuarie 2016  
Da nu stiti o alta denumire la sallander pe havana,cum puteti afirma ca denumirea folosita de mine e gresita?
Raportează
MarcelBalan 27 ianuarie 2016  
Văd că nu înțelegeți - în standardul raselor de iepuri această culoare nu este prezentă - fiindcă nu este standardizată ! Eu nu am cum să inventez o denumire pentru ea doar pentru satisfacția dvs. ! Întrebați pe cine a inventat-o.
Raportează
grozarazvan 27 ianuarie 2016  
Eu stiu ca nu exista nici o rasa standardizata care sa prezinte culoarea in cauza,dar toti crescatorii ce au exemplare de aceasta culoare ii spun asa,iar acum dumneavoastra veniti si spuneti ca gresim,dar varianta corecta nu ati mentionat-o,deci inteleg ca oricum am numi aceasta culoare,e tot gresit
Raportează
MarcelBalan 28 ianuarie 2016  
Nu interpretați eronat, eu am spus că o asemenea culoare nu e standardizată și nu este în standardul european, am spus că denumirea e improprie, fiindcă denumirea sallander face referire la culoarea specifică rasei, aceea de cafea cu lapte, și nu la alte nuanțe. Până când se va standardiza o asemenea culoare puteți folosi ce denumire doriți, nu am spus că e greșit ci că e impropriu să folosiți o denumire a unei culori pentru altă culoare deoarece se pot crea confuzii.
Raportează
MarcelBalan 27 ianuarie 2016  
folosirea denumirii de „turingian pe albastru ” este improprie, poate nu 100% incorectă, dar improprie. Denumirea de turingia face referire la culoare și nu la desen.
Raportează
aviatorul 27 ianuarie 2016  
Nu prea aveti de unde sa stiti asta d-le grozarazvan,ceea ce se vede este fenotipul !! Culorile rezultate tin si de genele ascunse[recesive] ale inaintasilor!
Raportează
grozarazvan 27 ianuarie 2016  
Da,sunt constient de asta,eu am scris doar ce ar iesi sigur
Raportează
aviatorul 27 ianuarie 2016  
Nici asta nu stiti siguir din pacate!Genetica ne da nist procente[25%,50%,etc] raportate la 100 de indivizi rezultati,ceea ce nu este cazul la un cuib de iepurasi!!! Natura insa, poate sa ne joace feste, la o nasteere sa avem 100% doar o culoare!!!
Raportează
grozarazvan 27 ianuarie 2016  
Scuzati-ma dar referirea domnului Balan era referitoare la ce ar putea sa iasa,nu era raportat la un singur cuib...inteleg la perfectie procentele,dar care ar fi probabilitatea ca in acel cuib sa nu fie nici macar un pui negru ? Daca tot o luam pe procente...
Raportează
aviatorul 27 ianuarie 2016  
Nu va pot spune care este probabilitatea....ceea ce incerc sa va spun este ca aceasta se,,hotaraste''[intampla] in faza embrionara,putand supravetuii doar un singur fenotip!Este cumva,loterie....!
Raportează
grozarazvan 27 ianuarie 2016  
Loterie oarecum,dar in buncii care i-a prezentat dl Balan,parintii ar fi fost unu negru si unu thuringian...si atunci procentul ca sa nu fie nici un pui negru se apropie dramatic de zero
Raportează
MarcelBalan 27 ianuarie 2016  
ideea e că astfel de împerecheri nu sunt dorite dacă se vrea o creștere în rasă pură pe varietate de culoare, am luat la întâmplare un exemplu de amestecare genetică, nu mi-am propus să aflu ce rezultă !
Despre ce vorbim ?
Vorbim despre principiul creșterii în rasă pură - care are putere de transmitere a unor caractere, inclusiv culoarea care trebuie să fie intensă. Vedeți că la turingia, cât și la sallander nu sunt admise nuanțe, sau alte culori. Standardul este clar pentru toată lumea. Cine dorește să experimenteze , să obțină alte nuanțe, sau alte rase e liber să o facă - dar are nevoie de timp pentru a stabiliza aceste culori pe o anumită rasă obținută !
Raportează
grozarazvan 27 ianuarie 2016  
Din punct de vedere al culorii se stabilizeasa simplu in 3-4 ani,dar restul caracterelor e mai greu de stabilizat la o eventuala rasa noua ,la Iepurele Secuiesc,la Uriasul de Transilvania,sunt rase noi,e normal ca inca sa se faca infuzii,si parerea mea legata de ambele rase,e ca forma actuala a niciuneia dintre rase nu coincide cu forma finala,si anume cea dorita,la iepurele secuiesc fiind in cunostinta de cauza sunt constient de asta,dar daca gresesc in privinta uriasilor de transilvania,va rog sa ma corectati !
Raportează
MarcelBalan 28 ianuarie 2016  
Oricare rasă poate evolua în timp, iar comisia europeană de standardizare a EE face anual ajustări pe baza propunerilor venite de la asociațiile de crescători pe baza unor rapoarte. Este cazul unor exemple cum sunt lungimea urechilor la diferite rase sau greutatea, sau sunt standardizate noi rase apărute cum a fost UT. Deci lucrurile evoluează, așa cum au evoluat la multe rase care aveau un anumit standard acum 70-80 de ani, iar în decursul timpului au suferit modificări.
O discuție este și pe lungimea urechii la rasa uriaș gri - unde sunt tot mai multe exemplare care au urechi ce depășesc limita superioară de 21,5 cm. Standardul prevede limite între 16-21,5 cm, cu 19-20 cm ideali , corelat și cu lungimea corpului. Probabil dacă vreo asociație va face o propunere de ajustare a acestor limite având în vedere că sunt exemplare la această rasă care au în mod constant lungimea de 22-23 cm, acest lucru se va analiza și va fi o ajustare a standardului la acest criteriu, dar până atunci reglementarea valabilă e cea actuală.
Nu am referințe cu privire la rasa iepurele secuiesc, nu pot emite o părere, mă voi informa.
Pentru rasele de berbeci puteți vedea standardele pe www.ClubIepuriGalati.sunphoto.ro .
Mi-a făcut plăcere discuția cu dvs. - e bine să dialogăm - eu respect opiniile , sunt lucruri care trebuie lămurite pentru experiența noastră.
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.